Datanerden som spiller på flere strenger

Det siste året har Terje Berg-Hansen introdusert Bouvets kursdeltakere i databasens vidunderlige verden. Den erfarne kursholderen har hatt datamaskinen som følgesvenn i 35 år, men gitaren er aldri langt unna. Vi slo av en prat for å bli bedre kjent med dataeksperten/musikeren.

 Terje berg-Hansen

– Hvilket kurs underviser du i hos oss i dag?

– I dag dreier det seg om grunnleggende programmering i SQL. Dette er et verktøy som brukes for å opprette databaser. Selv om SQL ble utviklet for cirka 45 år siden, er det fremdeles i bruk over alt hvor det er behov for å sortere og behandle informasjon.

– Hva er det viktigste du vil formidle til kursdeltakerne?

– Først og fremst er det viktig at folk lærer noe nyttig som de får bruk for på jobben. I tillegg synes jeg det er ekstra moro når kursdeltakerne har det gøy mens de lærer – at de finner glede i å utforske mulighetene som ligger i de ulike verktøyene. IT er gøy!

– Hvordan ble du interessert i data?

– Da må tilbake til Blindern tidlig på 80-tallet, og vi snakker kjærlighet ved første tastetrykk. Vi forsto hverandre, datamaskinen og jeg. Jeg oppdaget at jeg kunne fortelle maskinen hva den skulle gjøre, og så utførte den oppgaven – som regel , i hvert fall. Av natur er jeg nok mer enn gjennomsnittlig teknisk interessert. Jeg liker veldig godt å installere ting, og konen min mener at hobbyen min er å se på progress bars.

 – Hva er de viktigste utviklingstrekkene innenfor fagfeltet ditt?

– Nå skjer det mye! Ett fremtredende trekk er den enorme økningen i mengden data vi genererer – og hvordan vi er i stand til å utnytte denne informasjonen i store klynger av datamaskiner. Det er bare fantasien som setter grenser for bruken av «Big Data», og nå om dagen ser vi framveksten av «tingenes internett». Vår evne til å katalogisere data i baser er et fundament for denne utviklingen, og i denne sammenhengen er SQL høyaktuelt.

– Hvordan er det å holde kurs hos Bouvet?

– Det er en fryd å holde kurs her. Jeg har samarbeidet med Bouvet i halvannet års tid og er meget godt fornøyd med både fasilitetene og folkene her. De er både svært hyggelige og flinke, og mer av begge deler enn de fleste andre steder.

– Du har bred erfaring med utvikling og drift av databaser, men spiller også på flere strenger …

– Ja, jeg spiller gitar og sysler mye med musikk på fritiden. I perioder blir det faktisk mer på et semi-profesjonelt nivå enn som en ren hobby, og jeg har blant annet vært så heldig at jeg har fått bidra på flere plateutgivelser, blant annet sammen med poeten Øystein Wingaard Wolf. Av og til tenker jeg at jeg egentlig er en gitarist som også sysler med data, ikke omvendt.